Laboregelement
REGLEMENT LABO MODELBOUW – DEPARTEMENT PRODUCTONTWIKKELING
1. Personeel
o Alexis Jacoby (Alexis.jacoby@uantwerpen.be) Departementshoofd
o Vincent Nulens (vincent.nulens@uantwerpen.be) Laboverantwoordelijke
o Carlo Van Hove (carlo.vanhove@uantwerpen.be) Labomedewerker
o Wim Van den Heuvel (wim.vandenheuvel@uantwerpen.be) Tijdelijk aangesteld
o Jochen Vleugels (jochen.vleugels@uantwerpen.be) Labomedewerker
o Kristof Custers (kristof.custers@uantwerpen.be) Labomedewerker
2. Toegang
o Het Labo Modelbouw bestaat uit 3 zones:
1. De werkplaatsen:
De werkplaatsen zijn, zoals de rest van het gebouw, vrij toegankelijk van 8u30 tot 18u30. Vanaf dan zijn de werkplaatsen enkel met een studentenbadge te bereiken. Er kan worden doorgewerkt tot maximaal 21u en iedereen moeten ten laatste om 21u30 het gebouw hebben verlaten. Daarna wordt het alarm automatisch geactiveerd. Er is geen conciërge of bewaking in het gebouw.
Tijdens de uren met toezicht (zie uitleendienst hierna) kan er gebruik gemaakt worden van de basismachines (zie 9.2). Na deze uren is dit omwille van veiligheidsoverwegingen strikt verboden! Bij uitzondering, bijvoorbeeld bij deadlines, kan er in overeenkomst met de laboverantwoordelijke én na goedkeuring van het departementshoofd extra toezicht voorzien worden buiten de normale openingsuren zodat de machines ook dan gebruikt kunnen worden.
2. De uitleendienst:
De uitleendienst is geopend vanaf 9u tot 17u (mits middagpauze) en kan zonder waarschuwing bij uitzondering gesloten blijven. Studenten mogen dit lokaal niet betreden buiten deze uren of zonder toezicht.
3. De machinekamers:
De machinekamers zijn strikt verboden voor studenten zonder toezicht omwille van de veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan de machines. Enkel onder begeleiding van een labomedewerker kan er van deze machines gebruik gemaakt worden, ook enkel tijdens de openingsuren.
o In de rest van het gebouw zijn geen technische werkplaatsen. Buiten het Labo Modelbouw is het gebruik van machines of snijgereedschap om veiligheidsredenen verboden.
3. Afspraken
o Het Labo Modelbouw is een service die we als Universiteit Antwerpen aanbieden aan de studenten van de opleiding Productontwikkeling. Wij maken geen resultaatsbelofte en alle activiteiten in het Labo moeten gebeuren in samenspraak met de labobeheerders.
o Wij kunnen geen prijsbeloftes maken of externe projecten aannemen voor derden.
o We lenen gereedschap uit dat gebruikt kan worden tijdens de practica en voor studentenprojecten. Dit materiaal blijft in het Labo en kan enkel daar gebruikt worden, steeds op een veilige manier en met respect voor het materiaal.
4. Veiligheid
o Persoonlijke beschermingsmiddelen
1. Alle studenten zijn verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid én die van anderen!
2. Bekijk voor het gebruik van iedere machine de veiligheidsinstructies. Raadpleeg bij twijfel de meer uitgebreide veiligheidsinstructiekaart of handleiding van de fabrikant. Of vraag één van de labomedewerkers om duiding. Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen ontleend worden bij de uitleendienst.
3. Gebruik een veiligheidsbril bij elke machine die ronddraait, stof maakt of pendelbewegingen maakt. Denk ook aan je omgeving! Voorzie dus ook medewerkers of omstaanders van de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.
4. Bij stofrijke of verf is een gepast stofmasker sterk aangeraden. Ook deze kunnen ontleend worden bij de uitleendienst.
5. Studenten brengen een eigen set basismateriaal mee om te werken aan modellen en prototypes: een breekmes, meetlat, lijmen, schaar, snijhandschoenen, tape, tekenmateriaal enzoverder. Deze materialen lenen we standaard niet uit! Zorg steeds dat ook je eigen materiaal in goede staat en veilig is.
6. Zodra de lengte het toelaat moet lang haar samengebonden worden, zeker bij gebruik van machines. Aan alle ronddraaiende machines is loshangend haar of losse kledij verboden! Doe ook loshangende sierraden, ringen, oorbellen, … uit als je een machine gaat bedienen. Draag gepaste kledij voor een werkomgeving.
7. Het gebruik van hoofdtelefoons is sterk afgeraden in een werkplaats. Ondanks de rust kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Indien de labo-omgeving te druk is om in te werken kan je altijd vragen om op een andere plek je werk uit te voeren. Indien mogelijk zullen we alternatieven zoeken en ondersteunen.
8. Gebruik machines nooit als je vermoeid bent, zware medicatie neemt, alcohol, verdovende middelen of andere middelen die je concentratie negatief beïnvloeden, hebt gebruikt.
9. Mocht je zwanger zijn, moet je dit melden aan het departementshoofd. Naargelang de situatie zullen je noden en mogelijke opties individueel besproken worden.
5. Orde en netheid
o Werken in een schoon en ordelijk omgeving is voor iedereen aangenaam. Iedereen is mee verantwoordelijk om de labo’s schoon te houden! Ruim altijd net iets meer op dan je zelf vuil hebt gemaakt, zo blijft het labo steeds ordelijk. Voor je vertrek ruim je dus zeker je tafel af, net als de vloer rondom je heen en maak je de machines die je gebruikt hebt schoon.
o Hou je werkplaats ook ordelijk tijdens het werken aan een project, model of prototype. Laat bijvoorbeeld geen stapel blauw schuim liggen bij de snijdraden, zodat niemand erover kan vallen.
o Borstels en vuilblik zijn steeds beschikbaar in de uitleendienst of in de labo's! Per ongeluk iets gemorst of vuil gemaakt? Vraag poetsmateriaal aan de labomedewerkers en maak je werkplek weer schoon.
o Schade, permanente vlekken of slijtage meld je best onmiddellijk aan de labomedewerkers. Op deze manier kan een defect of probleem correct en snel opgelost en opgevolgd worden.
o De afvoer van de lavabo’s dient enkel om water door te spoelen. Spoel nooit andere substanties door! Informeer je bij de labomedewerkers als je afval hebt waar je geen raad mee weet. Er is een sorteerstraat voorzien die regelmatig correct wordt afgevoerd.
6. Afval en sorteren
o Wij onderscheiden de volgende afvalstromen:
1. PMD: PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. De verpakkingen moeten goed leeg, leeggegoten of leeg geschraapt zijn. Verpakkingen met hun dop worden bij voorkeur platgedrukt om ruimte te besparen.
Dit hoort zeker bij het PMD:
• Bidons < 8 liter
• Drankkartons
• Kunststof bakjes, vlootjes en schaaltjes
• Kunststof flessen en flacons (bv. water en frisdrank)
• Kunststof potjes, bekertjes en tubes
• Kunststof zakken, folie of film van huishoudelijke oorsprong of gebruik
• Metalen verpakkingen (bv. drankblikjes, conservenblikken, kroonkurken, deksels, aluminium schaaltjes en bakjes)
2. Papier en karton: Alle soorten papier en karton mits er geen grote hoeveelheid lijm of verf aan te pas is gekomen.
3. Piepschuim: Enkel EPS-schuim (wit piepschuim)! Geen blauw of anderskleurg XPS-schuim, dat hoort bij het restafval.
4. Batterijen: Deze kan je deponeren in de Bebat inzamelton.
5. Hout: Alle stukken blank hout, zonder dikke verflaag of mechanische elementen. Geen MDF of kunsthout (Deze zijn door hun aandeel plastic of lijm niet te recycleren).
6. Restafval: Het gebruikelijke afval dat niet in de voorgaande categorieën thuishoort.
7. Varia & Gevaarlijk afval: Er zijn extra sorteermogelijkheden voor gevaarlijk afval, chemicaliën, toners, elektrisch afval, enz. Informeer bij een labomedewerker bij twijfel. Ook restjes verf of spuitbussen horen hierbij.
o Afvalbeleid:
1. Studenten sorteren zelf en zorgen dat hun afval gesorteerd eindigt in de vuilnisbakken in de gangen en labo's. Enkel PMD, Papier & Karton en Restafval vuilnisbakken zijn doorheen het gebouw voorzien. (Let op de stickers zodat je de juiste vuilnisbak gebruikt). Ander afval bied je aan bij de labomedewerkers die je tot bij de containers helpen.
2. Indien vuilbakken vol zijn maak je die zelf leeg in de grote containers buiten. Ook daar staan de 3 standaard vuilcontainers. De rest bevindt zich in een sorteerlokaal achter een gesloten deur. Vuilbak vol? Raadpleeg een medewerker van het Labo Modelbouw.
3. Eten en drinken is net als in het gehele gebouw sterk afgeraden in de labo's. Zorg ervoor dat eventueel afval ook correct in de voorziene containers belandt. Etensresten kunnen snel voor problemen zorgen dus die neem je mee naar huis of breng je onmiddellijk naar de containers buiten.
4. Nuttige restjes zoals blokken schuim of overschot van plaatmateriaal kunnen achtergelaten worden in de “To good to go containers” (Todo: binnenkort). Als je een klein stukje nodig hebt, kun je in die kast zoeken. Hou deze containers wel ordelijk om ervoor te zorgen dat dit geen vuilbak wordt. Enkel stukjes schuim van minimaal 10 x 5 cm of platen van minstens 20 cm kan je daar achterlaten.
7. Ongevallen
o Ongevallen kunnen jammer genoeg voorvallen. Breng meteen een medewerker op de hoogte! De meeste medewerkers hebben (Todo: binnenkort) een opleiding EHBO gevolgd of hebben toegang tot verbandkoffers en weten wat eerst te doen. In het geval van een ernstig letsel of bewustzijnsverlies bel je zonder twijfelen 112 en geef je duidelijk het adres door: Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen. Geef ook het lokaalnummer mee. Daarna stuur je iemand naar de inkom aan Paardenmarkt 94 om de hulpdiensten op te wachten en binnen te laten. Meld dit ook meteen aan iemand van het personeel zodat zij de nodige stappen kunnen ondernemen. Hulp is ook steeds beschikbaar via het UA-noodnummer: 03 265 66 66.
o Een automatische AED (automatische externe defibrillator) is beschikbaar aan de buitendeur van gebouw R in de Rodestraat.
o Alle incidenten en mogelijke verwondingen moeten gemeld worden bij een personeelslid om zo toekomstige voorvallen te voorkomen. Wees eerlijk en correct!
8. Brand!
o Verwittig meteen een medewerker! Zij zijn opgeleid om de situatie correct aan te pakken.
o Doe zelf maximaal één poging om de brand te blussen, enkel als je enige ervaring hebt met het correct gebruik van een brandblusser én als de brand klein is. Doe dit zonder jezelf in gevaar te brengen. Als dit niet onmiddellijk lukt of de brand te groot is, bel je meteen 112 en geef je duidelijk het adres door: Paardenmarkt 94, 2000 Antwerpen. Geef ook het lokaalnummer mee. Daarna stuur je iemand naar de Paardenmarkt om de hulpdiensten op te wachten en binnen te laten. Meld dit ook meteen aan iemand van het personeel zodat zij de nodige stappen kunnen ondernemen. Hulp is ook steeds beschikbaar via het UA-noodnummer: 03 265 66 66.
o Breng jezelf en anderen nooit in gevaar. Verwittig omstaanders en vraag hen om te evacueren. Verlaat de kamer en houd ramen en deuren verder gesloten zodat het vuur zich niet verder verspreidt. Je eigen veiligheid primeert steeds op die van de infrastructuur!
o In het geval van een brandalarm verlaat je het gebouw onmiddellijk! Laat alles achter en vertrek zo snel mogelijk. Volg de route aangegeven met de nooduitgangspijlen en volg de instructies van de evacuatiemedewerkers. Ga naar de verzamelplaats op het binnenplein naast Aula Rector Dhanis, gebouw K, Kleine Kauwenberg 14. Verlaat die plaats niet en wacht verdere instructies af. Pak nooit spullen in of je rugzak mee bij een evacuatie! Zo verlies je kostbare tijd en spullen zijn steeds te vervangen.
o Vanwege de compartimentering in het gebouw zijn spies of stoelen tussen de deuren verboden. Deuren die open mogen staan zijn voorzien van een kliksysteem om ze vanzelf open te laten staan.
9. Werken in het labo modelbouw
o Uitleendienst
1. We lenen standaard gereedschap uit zoals vijlen, boren, sleutels en een uitgebreid assortiment aan varia.
1. Uitlenen is enkel bedoeld voor gebruik in het labo!
2. Langer uitlenen van tools kan enkel mits goedkeuring van de verantwoordelijke.
3. Breng alles terug zodra je ermee klaar bent zodat we er ook andere studenten mee verder kunnen helpen.
4. Weet je niet precies hoe je een tool moet gebruiken? Vraag raad en hulp aan de labomedewerkers.
2. We verwachten van studenten dat ze zelf een basisassortiment aan tools hebben zoals een breekmes, schaar, lijm, tape, snijhandschoenen, schrijf- en tekenmateriaal enzoverder.
o Gereedschap en Machines gebruiken
1. Eigen machines meenemen en gebruiken in het labo is omwille van veiligheidsredenen verboden in het Labo Modelbouw. Deze toestellen zullen door het labo personeel in beslag genomen worden als we problemen of gevaren opmerken.
2. De beschikbare machines zijn opgedeeld in 3 klasses:
1. Basismachines: bijvoorbeeld de gloeidraden, deze zijn vrij te gebruiken.
2. Te gebruiken onder toezicht: Zoals de spuitkabine, pendelzaag, boormachines, …
• Om deze machines te gebruiken vraag je ondersteuning bij een medewerker zodat die je op weg kan helpen.
• Bij sommige machines is het noodzakelijk dat de labomedewerker naast je blijft staan. Wees dus voorbereid en beperk de gebruiksduur tot het hoogstnodige. Op drukke momenten kunnen we vragen om op een later moment terug te komen zodat we meer tijd hebben om je te helpen.
3. Te gebruiken onder strikt toezicht: bijvoorbeeld de lasercutter en 3D printers. Hier mag je gerust meekijken en de machine starten. Maar we zullen als medewerker steeds bij je blijven om fouten te voorkomen en de veiligheid te garanderen!
4. Enkel door medewerkers te bedienen: de paneelzaag, lintzaag, laspost, ...
3. We streven ernaar zoveel mogelijk machines aan studenten zelf beschikbaar te stellen. Daarvoor zullen opleidingen en regelmatige controles noodzakelijk zijn. Deze werking zal later uitgebreid worden en in nieuwe versies van dit regelement aangevuld worden.
4. Controleer alle machines die je gebruikt eerst op schade of defecten. Als je iets opmerkt, meld je dit meteen aan een labomedewerker zodat die de veiligheid kan controleren voor je met de machine aan de slag gaat.
5. Lees voor gebruik van een machine de Veiligheids Instructie Kaart (VIK) en volg de veiligheidsadviezen en verplichtingen op! Enkel correct gebruik zorgt ervoor dat we machines ter beschikking kunnen stellen.
6. Brandgevaarlijke toestellen zoals bunsenbranders, aanstekers, ... zijn verboden op de campus!
7. Eigen materialen die je van thuis meebrengt laat je best even nakijken door een medewerker zodat er geen brandgevaarlijke of toxische materialen gebruikt worden. Papier en karton is meestal veilig, maar specifieke houtsoorten kunnen kankerverwekkende stoffen bevatten.
o Afwerken van modellen
1. Het labo modelbouw is uitgerust met een spuitcabine. Hier gelden enkele strikte regels:
1. Er mag enkel met verf op waterbasis gewerkt worden. Ze zijn moeilijker te verkrijgen, dus koop ze tijdig aan!
2. Er kan telkens maar 1 persoon tegelijk aan het werk zijn in de cabine omwille van de luchtkwaliteit. Dit beperkt de capaciteit, dus begin tijdig. Let er ook op dat je modellen of projecten van medestudenten niet mee spuit.
3. Er mag nergens anders op de campus met spuitbussen of verven gewerkt worden! Deze regel geldt ook voor de binnenplaats of het grasplein!
o Opslag
1. Er is op dit moment nog geen opslagruimte voorzien voor studentenprojecten. Tref de nodige voorzieningen om je materiaal, modellen en prototypes mee naar thuis te nemen.
2. Later worden een beperkt aantal lockers voorzien die bedoeld zijn voor tijdelijke opslag (max 72u).
3. Spullen en projecten die achtergelaten worden in het labo modelbouw worden beschouwd als afval.
o Autonome productiemachines
1. Op de campus beschikken we over meerdere machines die het productieproces vereenvoudigen en autonoom je model maken op basis van tekeningen zoals de 3D printers, de lasercutters, de CNC frees, etc.
2. Het gebruik van deze machines is enkel en alleen bedoeld voor studentenprojecten en kunnen enkel bediend worden door personeel. De beheerders hebben steeds het recht een project of bestand te weigeren.
o Sancties
1. Bij het niet nakomen van één van de voorgaande afspraken zal de student in eerste instantie aangesproken worden. Dit geldt als een eerste waarschuwing.
2. Ernstige feiten of het herhaaldelijk niet naleven van deze afspraken kan en zal leiden tot een toegangsverbod tot het Labo Modelbouw, hetzij voor de rest van de dag, een bepaalde periode of permanent.
10. Communicatie
o Je kan deze afspraken steeds raadplegen via het Studentenportaal in de cursus ‘Mentoraat Productontwikkeling’ in de map ‘Labo Modelbouw’.
Iedere student dient dit document te lezen en goed te keuren door dit afgedrukt en ondertekend in te dienen bij het Labo Modelbouw.
NAAM, DATUM EN HANDTEKENING VOORAFGEGAAN DOOR HANDGESCHREVEN “GELEZEN, BEGREPEN EN GOEDGEKEURD”.
Datum:
________________________________________
Voornaam:
________________________________________
Achternaam:
________________________________________
Studentennummer:
________________________________________
Gaat hierbij akkoord met het laboregelement van de opleiding Productontwikkeling.
Handtekening:
________________________________________
Laatst bijgewerkt door: Jochen Vleugels op: 22 Sep 2023 15:00